Kuoron historia

Kokenut kuoromies Aimo Aalto kutsui joulukuussa 1972 lauluintoisia tikkurilalaisia kotiinsa pohtimaan mieskuoron perustamista. Valmistelutoimikunta lausui: "Musiikki soi kauppalamme alueella monin muodoin. Mieskuoroa ei Tikkurilassa vielä ole. Soikoon myös laulu Tikkurilassa". Tikkurilan Mieskuoron perustamisasiakirja allekirjoitettiin 12.1.1973 kahdenkymmenenyhden miehen voimin. Kuoro rekisteröitiin yhdistykseksi 10.5.1973. Aimo Aallon rinnalla kuoron perustamiseen johtavan toiminnan käynnistäjänä oli Akseli Jakala. Molemmat ovat jo keskuudestamme poistuneita kuoroveljiä.

Kuoron ensimmäiseksi johtajaksi kutsuttiin kanttoriurkuri Risto Hurskainen. Hän johti kuoroa vuoden 1979 marraskuun loppuun saakka. Hänen seuraajakseen valittiin opettaja Seppo Suomala, joka oli jo hoitanut siihen asti varajohtajan tehtäviä. Suomala toimi Tikkurilan Mieskuoron johtajana lähes 20 vuotta kevääseen 1998 saakka. Kuoronjohtajan ansioistaan Suomalalle on myönnetty director cantus-arvonimi. Hänet on nimetty myös kuoron kunniajohtajaksi. Keväällä 1998 kuoro valitsi taiteelliseksi johtajakseen MuM Keimo Joensuun. Suomala jatkoi edelleen kuoron varajohtajana laulaen myös I-basson riveissä. Joensuu johti kuoroa kuusi vuotta.

Keväällä 2004 kuoro valitsi uudeksi taiteelliseksi johtajakseen luokanopettaja Pekka Itkosen Mäntsälästä. Pekka Itkonen valittiin Suomen Oopperaliiton vuoden solistiksi vuonna 1994 ja hän on ollut finalistien joukossa tenorilaulajana Timo Mustakallio-laulukilpailussa. Kuoronjohtoa Itkonen on opiskellut mm. Oulun konservatoriossa. Kuoron varajohtajana on kuoronkunniajohtaja dir. cant. Seppo Suomala.

Kuoron tukena on toiminut aktiivinen naistoimikunta vuodesta 1974 lähtien. Tikkurilan Mieskuoro on ollut Vantaan aikuisopiston yhteistyökumppanina ja opintopiirinä jo vuodesta 1979 lähtien.

Tikkurilan Mieskuoron jäsenmäärä on viime vuosina ollut noin 40-45 miestä. Kuoron harjoitusaktiivisuus on ollut hyvä. Kuoro on esiintynyt pääasiassa Vantaalla monipuolisesti erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Omista joulukonserteista Pyhän Laurin kirkossa ja itsenäisyyspäivänä sankarihaudoilla, on muodostunut vuosittain toistuva perinne. Itsenäisyyspäivän aattoa juhlimme 16 kertaa perinteisillä juhlatanssiaisilla. Vappulaulut Tikkuraitilla ja Veininmyllyllä kuuluvat kuoron kevääseen. Isänmaalliset veteraanien ja reserviläisten tilaisuudet ovat kuorolle erittäin mieluisia. Kuoro on vieraillut myös Unkarissa, Romaniassa, Virossa ja Latviassa. Viimeisin matka tehtiin huhtikuussa 2005 Espanjaan. Kuoro on osallistunut myös Madetoja-kuorokilpailuun.

Kuoron ohjelmistossa on yli kolmenkymmenen vuoden aikana ollut viihdemusiikkia, serenadeja, kepeitä kansanlauluja ja juhlavia isänmaallisia sävellyksiä sekä hengellisiä lauluja. Vaikka kuorolaulu on koettu Tikkurilassa harrastajiensa parissa virkistäväksi ja innostavaksi harrastukseksi, niin se tarjoaa myös vaativia haasteita tämän vahvan musiikinlajin kehittämiseksi. Hyviä tuloksia ei saavuteta ilman määrätietoista työtä, eikä ilman pätevää johtajaa. Mieskuorotoiminnassa tarvitaan aimo annos yrittämistä, hyvää yhteishenkeä ja huumoria. Tämän oletettavasti kaikki mieskuorolaiset muuallakin Suomessa allekirjoittavat.